Wellness

Wellness

A Sárkányfürdő wellness részlegében különleges élményeket nyújtunk a szaunázás kedvelőinek. A belső térben két finn szauna, infra szauna, gőzfürdő, sógenerátor, só kabin valamint két merülő medence található. 

A szaunázás lehetőséget kínál a pihenésre, relaxálásra, felfrissülést jelent mind a test, mind a lélek számára. A szaunázás kiváló élettani hatásai többek között Edzésbe hozza vérkeringést, elősegíti a sejtmegújulást, növeli a szervezet ellenálló képességét, erősíti immunrendszert. A hő hatására látványosan megújul a bőr, rugalmas és bársonyos lesz. Az izzadással távoznak a szervezetből a méreganyagok és az izomláz enyhítésére kitűnő módszer. A meleg levegő nemcsak ellazít, hanem megfelelő mennyiségű boldogság-hormont, endorfint szabadít fel a szervezetben. Rendkívül jó stressz oldó hatású.

View the embedded image gallery online at:
http://sarkanyfurdo.hu/hu/wellness#sigProIdb29208d9b4

Finn szauna

A szaunák legelterjedtebb változata, amelyben 80-100 °C a hőmérséklet, és alacsony, mindössze 10-30 százalékos a páratartalom. Használatára elég időt kell szánni, nemcsak a szaunázásra, hanem az azt követő pihenésre is. Egy nyugodt, alapos szaunázás körülbelül 3-4 úgynevezett fordulóból áll és nagyjából másfél óráig tart. Szaunázás előtt egy alapos zuhanyozás szükséges, mert így eltávolítjuk a bőrről a szennyeződéseket, az izzadság, krém, és dezodornyomokat. Fontos a testfelület alapos szárítása, a törölközés is, mert a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, párolgást. Szaunáinkban több szinten vannak padok. Az alacsonyabb padokon alacsonyabb a hőmérséklet, míg felül nagyon meleg lehet, így vendégeink megválaszthatják a kívánt hőfokot. A szaunakályha köveire öntött vízből fejlődő forró gőz hatására a levegőt melegebbnek érezzük, miközben annak hőmérséklete ugyanaz marad. A hőmérsékletérzet növekedésével az izzadás is fokozódik. A szaunázást még kellemesebbé teszi a felöntővízbe kevert illóolajok.

Infra szauna

Az infravörös szauna a láthatatlan fény tartományában infravörös sugarakat bocsát ki. A bőr kíméletesen és egyenletesen felmelegszik, a pórusok kitágulnak, a sugarak egyenletesen áthatolnak a vérerekkel gazdagon átszőtt bőrrétegen, kb. 4 cm-es mélységig. Ott hőenergiává alakulnak, és a véráram útján gyorsan eloszlanak az egész testben, kellemes melegségérzetet okozva. A felmelegedés hatására felgyorsul a vérkeringés, ami jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Fokozódik az anyagcsere, és a kiválasztási folyamatok gyorsulása következményeként felgyorsul a méregtelenítés, a szervezet salakanyag-eltávolítása, csökken a túlzott savasodás, az immunrendszer aktivizálódik, védekező- és öngyógyító erőink növekszenek.

Gőzfürdő

Ha valakinek túl magas hőfokot jelent a finn szauna, relaxálhat a gőzfürdőben is, melynek hőmérséklete alacsonyabb, kb. 43 °C, páratartalma viszont magasabb (100%), az izzadás ezért itt is garantált. Mivel a test fokozatosan hevül fel, nem terheli meg a szervezetet, így a keringési problémákkal bajlódóknak is ajánlott.

Só kabin

Az allergiás betegségek napjainkban népbetegségnek számítanak. Az előrejelzések szerint az elkövetkező 10 évben jelentősen emelkedik az ezzel küszködők száma. Az életminőség szempontjából még egy orvosilag kevésbé súlyos problémának tekinthető szénanátha is igen kellemetlen az ezzel együtt élő embertársaink számára. A betegség súlyosbodhat, kialakulhat az asztma, amely nemcsak az életminőséget, de sajnos a megélt évek számát is kedvezőtlenül befolyásolhatja. A bőrgyógyászati allergiás betegségek száma is növekedést mutat.

Az allergiás betegségek kezelésében egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes gyógymódok, kiegészítő lehetőségek iránt. Ide tartozik a megnövekedett igény a só barlangok tiszta levegőjére. A természetes só barlangok elérésének fizikai és időbeli korlátai vannak. Nem tud mindenki alászállni a föld mélyében található eredeti tárnákba, ezért a só barlang jön közelebb a páciensekhez: természetes kősó a vájatok klímáját mintázva, telepíthető formában.

A só barlang harmonizáló erejét kihasználva csökkenthetjük a szükséges gyógyszerek mennyiségét, valamint a rövid és hosszú távú gyógyszer mellékhatásokat. Gyermekeknél az előny még kifejezettebb, az ő "tiszta" szervezetük kedvezőbben reagál a természetes gyógymódokra, mint a felnőtt ember szervezete.

Sógenerátor

A sót a sógenerátor néhány mikron nagyságúra őrli és egy ventillátor segítségével a helyiség légterébe küldi. A sóbányákkal közel azonos mikroklíma sógenerátor segítségével érhető el. A sóterápián résztvevők belélegzik a levegő molekuláihoz tapadt parányi sószemcséket, melyek a nyálkahártyához érve feloldódnak és kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat. Az így belélegzett sós levegő a legkisebb hörgőcskékhez is eljut. A sópor belégzése alkalmas minden korosztály számára a légúti problémák, fertőzések, asztmás betegségek, akkut orrüreg, torok és fülgyulladás, valamint allergia kezelésére és megelőzésére. Korhatár nélkül igénybe vehető.

Váltófürdő (Kneipp-kúra)

A hideg és meleg vizes fürdő egymás mellett. Hatására az erek összehúzódnak illetve kitágulnak. Kiváló keringés serkentő. A hideg vizes medence egyben a szaunák merülő medencéje is.

Frissítő masszázs

Az egyik legrégebbi stressz mentesítő eljárás. Célja az adott test kötött izomzatának fellazítása. Hatására javul a vérkeringés, helyreállítja a bőr és az izomzat rugalmasságát. Izomlazító hatása miatt egyik legkedveltebb relaxációs módszer.